Пам’ятний знак встановили на будівлі по вулиці Січових  Стрільців, 24, де в період національно-визвольних змагань початку ХХ століття розташовувався Галицько-буковинський курінь, а згодом полк Січових стрільців, сформований Євгеном Коновальцем. Автором барельєфа полковника є скульптор Олександр Михайлицький.

Право відкрити пам’ятний знак Євгенові Коновальцю надали інструкторам Військової школи командирів імені Коновальця із позивними Сєвєр та Барс.  Відкриття дошки супроводжувала Почесна варта від Збройних сил України. Встановлено її коштом київської територіальної громади.

 Євген Коновалець міг жити в спокої й достатку, натомість він обрав для себе невпинну боротьбу за незалежну Українську державу, яка поглинула все його життя. Один із творців українських збройних сил у період Української революції, а згодом Організації українських націоналістів, він об’єднав довкола ідеї боротьби за соборну Україну тисячі українців.

Урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки розпочала панахида-реквієм, яку спільно відслужили представники Української Православної Церкви Київського патріархату та Української Греко-Католицької Церкви. У проповіді представники духовенства закликали вшанувати пам’ять Євгена Коновальця не тільки за допомогою меморіальних заходів та в публічному просторі, але й вкласти приклад його служіння батьківщині у серця поколінь українців.

Опісля панахиди й покладання квітів відбувся мітинг за участі представників влади, зокрема Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, заступника голови Адміністрації Президента Ростислава Павленка, міністра культури Євгена Нищука, голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, заступника Київського міського голови – секретаря Київради Володимира Прокопіва.

Від Організації Українських Націоналістів квіти до пам’ятної дошки поклали Голова ОУН Богдан Червак та член ПУН Сергій Кот.

 Цього року ми розпочинаємо оновлення нашої історії, починаємо вшановувати події Української революції, які стали основою відновлення незалежності, зазначив Павло Розенко. Віце-прем’єр-міністр наголосив: нам дуже важливо нагадати самим собі й світові, що наша незалежність є результатом столітньої боротьби. “Символічно, що ми починаємо Рік Української революції із відкриття меморіальної дошки політикові, який стверджував, що незалежна Україна неможлива без боєздатної армії”, ­– сказав Павло Розенко.

 Участь у відкритті пам’ятного знаку взяв також Ярослав Лютий, киянин, учасник бойових дій на сході України. Він назвав Євгена Коновальця своїм символом і дороговказом.

Урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки Євгенові Коновальцю завершив виступ Тараса Компаніченка, що виконав пісні й гімни, які були у вжитку в епоху Української революції.

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.