Враховуючи, що я маю досвід бойових дій ще з Радянського Союзу, гадаю я маю право провести деякі паралелі.

Свою війну в ЗСУ я почав у Пісках в якості командира роти. На що я звернув увагу? Декілька днів я не мав уявлення ні про населений пункт, ні про ворога… Не було мапи… В подальшому я спостерігав неузгодженість дій підрозділів через відсутнісь чітких орієнтирів ( не рідко доводилось чути: ”нас обстрілюють з напрямку “друга година…” І тут починається тривале з’ясування – де ж у них “друга година”?
Отже – для злагодженої співпраці підрозділів та організації наступу чи оборони необхідно:
1. Забезпечити командира кожного підрозділу (починаючи зі взводу) мапою місцевості. Командир повинен вміти працювати з нею сам та навчити працювати весь підрозділ.

2. Сектори на всих позиціях повинні мати розділення за годинниковою стрілкою. Де “12” – це “Північ”, а не випадково обраний орієнтир.
3. Для протидії масованому ідеологічному наступу ворога необхідно організувати постійну роботу із роз’яснення бійцям причин війни, доведенню поточної інформації про учасників війни та їх мотивів. Постійно проводити виховну роботу з військовослужбовцями для підтримки в них патріотичного духу.

Для вирішення цих та інших завдань, гадаю необхідним вжити такі заходи. Забезпечити командирів взводів планшетами з встановленими на них додатками : мапа “АрміяSOS” (чи чимось подібним), електронний компас, кутомір а також додатком для роботи з особовим складом. Таким чином буде вирішено декілька завдань. Мапа (будь-якої місцевості), електронний компас (а з досвіду я знаю, що звичайний компас в умовах великої кількості металу не працює), кутомір (який у комплексі з компасом може замінити приціл у разі стрільби по координатам) та необхідна інформація буде завжди поряд з передовою.

Отже УВО (Українська Військова Організація) пропонує таку програму дій:

1. Створюється інформаційний сайт.

2. УВО бере на себе зобов*язання по його інформаційному забезпеченню (включаючи інформацію генштабу, мін. оборони, пресс служби підрозділу…)

3. Створюється інформаційний додаток для планшетів, смартонів та інших інформаційних носіїв, котрий щодня (чи з якимось іншим часовим інтервалом) отримуватиме з сайту інформацію.

4. Купується планшет. На нього встановлюється додаток.

5. Проводиться узгодження з МО.

6. Обирається підрозділ, в котрий купуються планшети (з розрахунку – по одному пристрою на кожного командира взводу) для одного з батальйонів.

7. Після позитивних результатів цього “пілотного прожекту” – всі збройні сили забезпечуються необхідними пристроями.

Гарно зарекомендував себе під час бойових дій планшет “Samsung tab 3 lite sm – t110” з картою пам*яті та захистним чохлом. Або схожий за характеристиками – Lenovo Tab 3

Орієнтовна вартість одного – 2300 грн. Карта пам(яті – 330 грн. Чохол 210 грн.
Всього – 2840 грн один планшет з аксесуарами.
Піхотний батальйон – це 40 офіцерів. І кожному такий пристрій необхідний.
Тож для забезпечення батальйону потрібно – 113600 грн

УВО за власний кошт та власними силами зобов’язується виконати 5 перших пунктів. В подальшому ми потребуватимемо фінансової допомоги.

Борис Гончар,

Голова УВО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.