Журнал “Дзвіночок” отримав Диплом переможця Всеукраїнського конкурсу на краще періодичне видання для дітей та юнацтва, який щорічно проводить Держкомтелерадіо. Урочиста церемонія нагородження відбулася 1 червня, в Міжнародний день захисту дітей, у Києві.

Відзнаку за краще дитяче видання головному редактору “Дзвіночка” Лесі Пилип’юк-Деркалець вручив заступник Голови Держкомтелерадіо, Голова ОУН Богдан Червак. “Періодичні видання для дітей не просто існують як факт в Україні, а вже давно стали фактором впливу на свідомість українців, відіграють особливу роль у формуванні їх національної свідомості і є окрасою української літератури“, – підкреслив Богдан Червак.

Журнал “Дзвіночок” був заснований у 1931 році в Львові. Однак вже через вісім років його закрили, а редактора видання Юрія Шкрумеляка згодом засудили на 10 років ув’язнення в радянських концтаборах. Нове життя часопис отримав у 1992 році завдяки подвижницькій праці письменниці Лесі Пилип’юк-Деркалець, яка очолила видання і є його беззмінним редактором.

На “Дзвіночку” виховалося покоління тих, хто згодом поповнив ряди ОУН і УПА, хто дійсно боровся за незалежність Української держави. І цей дух, зароджений в 40-их роках, передався наступним поколінням. Пригадую своє навчання у Львівському університеті на факультеті журналістики. Саме тоді я глибше пізнала історію цього часопису і мріяла відродити журнал.  Визнання “Дзвіночка” кращим виданням для дітей у 2016 році є авансом для нас, попереду – ще більше праці, щоб запропонувати нашому молодому українському поколінню хороше дитяче видання“, – розповіла головний редактор.

Відродитись і розвиватись “Дзвіночку” неабияк допомагає обласна рада, яка стала співзасновником видання. А її очільник Олександр Сич є шеф-редактором дитячого часопису. “Якби цей журнал зайшов у кожну українську домівку, то діти виростали б набагато кращими і щасливішими, бо саме видання створює атмосферу чарівної казки. Виховуватися на ній набагато краще, аніж на тій жорсткості, яка лине з телеекранів і з усіх можливих засобів масової інформації“, – наголосив Олександр Сич.

За вагомий внесок у розвиток дитячої літератури голова облради вручив Лесі Пилип’юк-Деркалець медаль “За заслуги перед Прикарпаттям”. А також передав сертифікати на отримання офісних меблів та комп’ютера для редакції журналу.

Депутатський корпус обласної одноголосно підтримує видання дитячого журналу, розуміючи, що сьогодні в Україні є катастрофічний брак дитячої літератури. Робимо все для того, аби журнал був популярний, щоб його читали дітки по всій Україні. Сьогодні науковці спостерігають погану тенденцію до зниження рівня читання в нашій державі. Це проблема і її треба вирішувати, починаючи з дитячого садочка та школи“, – додав Олександр Сич.

“Дзвіночок” навчає юних читачів рідної мови, розповідає про народні традиції і звичаї, розкриває сторінки історії, знайомить з творами сучасних українських письменників та світовою класикою у перекладі українською. На шпальтах видання друкуються творчі доробки юних читачів і відомих письменників.

Цей часопис – дивовижний за своїм виглядом та змістовим наповненням. Він універсальний і цікавий не лише для дітей, а й для дорослих. Важливо й те, що в часописі публікується усна народна творчість“, – відзначила Заслужений вчитель України, депутат обласної ради Оксана Тебешевська.

З метою популяризації дитячої літератури в Україні, Олександр Сич передплатив “Дзвіночок” для дошкільних та загальноосвітніх закладів Івано-Франківська та Костянтинівки (Донецька обл.).

Голова ОУН Богдан Червак подарував Олександру Сичу нове число журналу «Українська Культура», присвячене 110-й річниці з дня народження О.Ольжича.

За матеріалами Івано-Франківської обласної ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.