Нещодавно у Чернігівському кіно-культурному мистецькому центрі (колишній кінотеатр імені Щорса) відбулося відкриття виставки «Симон Петлюра».

Ця виставка, підготовлена Фундацією ім. О.Ольжича, розповідає про життєвий і творчий шлях видатного державного і військового діяча, борця за волю України.

З великим інтересом гості – офіцери та військовослужбовці Чернігівського залізничного полку, ознайомилися з архівними матеріалами виставки. Про життєвий і творчий шлях Симона Петлюри розповів науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець. Бібліотекар обласної бібліотеки для юнацтва Володимир Єрмак представив унікальні матеріали, які розповідають про діяльність видатного педагога-просвітительки, державної діячки України Софії Русової в період Української революції 1917-1921 років та еміграції. Адже саме після палкої промови Софії Русової було прийнято рішення про повстання проти Гетьмана Павла Скоропадського у листопаді 1918 року. У період еміграції Симон Петлюра всіляко підтримував діяльність Русової. Їй передали слова Головного отамана: «Треба тепер, щоб Русова цілу Європу об’їхала й розповіла про стан України». І Софія Руссова, уроджений промовець, пристрасно й щиро це робила.

Військовослужбовці Чернігівського залізничного полку також переглянули документальний фільм про життєвий  шлях Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри.

Володимир Єрмак,

Чернігів

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.