12 жовтня 2017р. перестало битися серце Наталії Іщук-Пазуняк, полум’яної націоналістки, багатолітнього члена ОУН, державного секретаря уряду УНР в екзилі під проводом Миколи Плав’юка, видатної  діячки СФУЖО і Українського Золотого Хреста, доктора філософії, відомого літературознавця і мовознавця.

Нелегка доля випала для неї: перед загрозою репресій від тоталітарного режиму мусила покинути Україну, дорогами війни серед смертельних небезпек діставатися прихистку, пережити перші важкі роки еміграції у США, але не скоритися обставинам, а закінчити вищу освіту та під керівництвом всесвітньо відомого вченого Юрія Шевельова підготувати лише за рік і захистити дисертацію. Вона на далекому континенті несла світло знань про Україну. Це була велика офіра і подвиг патріотки, її посвята українській мові й літературі.

Наталія Іщук-Пазуняк була секретарем Проводу Організації Українських Націоналістів, делегатом ВЗУНів, членом Сенату ОУН, членом Центральної управи Організації державного відродження України (ОДВУ), З’єднаного українсько-американського допомогового комітету (ЗУАДК). Вона віддавала всі свої сили, енергію, силу розуму і талант утвердженню національної ідеї і цим зажила великого авторитету і поваги серед українців світу. Її життєвим мотто були слова геніальної Лесі Українки «Борись і добивайся Батьківщини», вивченню творчості якої присвятила свої наукові праці.

Усе життя Наталія Іщук-Пазуняк жила з Україною в серці. Гострим зором відстежувала події на Батьківщині, непримиренно ставилася до ненависного радянського режиму, брала постійну участь в акціях проти переслідування шістдесятників, організовувала допомогу репресованим, згодом постраждалим після Чорнобильської катастрофи. Всім своїм серцем вітала пристрасну мрію життя – Незалежність України.

До останніх днів зберігала мудрість і енергію думки і слова.

Вічна Їй шана і пам’ять в наших серцях!

Богдан Червак, Голова ОУН

Сергій Кот, голова правління Фундації ім. О.Ольжича

Надія Стрішенець, голова Жіночого товариства ім. Ольги Басараю та Олени Теліги

Борис Гончар, голова УВО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.